A tavalyi siker után az idén is lesz nyári sakktábor a XVI. kerületi Nagyhalacska Óvodában – szolgált a hírrel a főszervező Benyeda Tibor, a hatvannégy mezőn zajló szellemi csatározás egyik jeles hazai elkötelezettje, akit nem először szólaltatott meg magazinunk gyermeksakk-ügyben.

A Budapesten élő nemzetközi minősítésű okleveles edző – aki bíráskodik is, az iskolában pedig önálló tantárgyként oktatja a sakkot és a matematikát – elmondta, hogy akárcsak egy éve, most is úgy kéttucatnyi nebulóval tervezi a tábort, ahol a legkisebbek az óvodások lesznek, de egészen a 14 esztendősökig terjed a korskála. A „sakkovi” programja azonban nem reked meg a szellemet, a gondolkodást igen hatékonyan fejlesztő játéknál, noha aki akar, akár egész nap sakkozhat a táborozás idején a délelőtti, illetve délutáni kötelező 1-1 órás játékon felül. Emellett azonban a múlt nyáron bevált néptáncoktatás lesz idén is, akárcsak zenepedagógiai foglalkozás, énektanítás és tenisz – mindegyik hangsúlyozottan játékos, szórakoztató jelleggel, hozzáértő szakemberek közreműködésével. 

A táborban nemcsak magyarul, hanem angolul is oktatják a sakkot: a kicsik és nagyobbacskák is elsajátítják az alapkifejezéseket, a bábuk nevét, a legszükségesebb angol szavak ismeretében pedig már odahaza is könnyebben boldogulnak majd a gyerekek, amikor például az interneten számítógépes játékprogramok révén igyekeznek bővíteni sakktudományukat.

Benyeda Tibor arra is kitért, hogy a nyári tábor végén mindenki kap jutalmat, a résztvevőkre emléklap és oklevél mellett arany-, ezüst- és bronzérem is vár, illetve a korcsoportonkénti legeslegjobbak kupával gazdagodva térhetnek haza a Nagyhalacska Óvodából.